Start open inschrijving Gezonde Schoolpleinen!

Woensdag 12 maart geeft staatssecretaris Martin van Rijn van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op basisschool de Piramide in Utrecht het startsein voor de open inschrijving Gezonde Schoolpleinen. Alle scholen uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaarberoepsonderwijs kunnen vanaf die dag via Gezondeschool.nl/schoolpleinen een aanvraag indienen voor de realisatie van een uitdagend, groen en rookvrij schoolplein. Uit de open inschrijving worden achtenveertig scholen geselecteerd die de kans krijgen om een Gezond Schoolplein te ontwikkelen.

De start van de open inschrijving Gezonde Schoolpleinen wordt feestelijk, actief én groen gevierd. Omdat jongeren centraal staan bij de inrichting en aanleg van een Gezond Schoolplein, spelen zij deze dag de hoofdrol. Zij gaan dansen met Juvat (bekend van So You Think You Can Dance en ambassadeur van 'Alles is Gezondheid'), touwtjespringen met Nederlands Kampioen Sebastien Hoek en mogen heuse zaadbommen kneden.

Gezonde ontwikkeling van jongeren
Op een Gezond Schoolplein krijgen jongeren de ruimte om te bewegen en te spelen in een uitdagende, groene en rookvrije omgeving. Dat is belangrijk voor een gezonde ontwikkeling. Een Gezond Schoolplein prikkelt de fantasie, stimuleert beweging en leert over het belang van de natuur. Tijdens én na schooltijd. Dit heeft een positief effect op het concentratievermogen en de leerprestaties.

In opdracht van de ministeries van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Onderwijs, Cultuur en Wetenschap bundelen Jantje Beton, IVN, het RIVM Centrum Gezond Leven, de PO-Raad, VO-raad en MBO Raad de krachten. Zij hebben een speciale aanpak ontwikkeld om scholen te helpen bij de realisatie van een Gezond Schoolplein. Deze aanpak bestaat uit een financiële bijdrage van €50.000 voor de inrichting en aanleg van het schoolplein. Daarnaast worden de scholen begeleid bij het:

Zo wordt verankering in het gezondheidsbeleid van de scholen gewaarborgd, bekleden zij een belangrijke voorbeeldfunctie en dragen de schoolpleinen bij aan een gezonde omgeving voor jongeren uit de wijk.